Hajózhatóvá vált a Sió

Hajót engednek le a Balatonból a Sió-csatornán át, amely ismét járhatóvá vált a nagyobb vízi járművek számára.

Egy több évtizede szolgáló vízibusz indul el hamarosan a Drávára.

Hajózhatóvá vált a Sió csatorna, így a jövő héten várhatóan le tudják engedni rajta a Balatoni Hajózás Zrt. által értékesített Akali nevű 90 személyes vízibuszt. A járművet a barcsi önkormányzat vásárolta meg a Drávára, turisztikai célokra – számolt be Kollár József, a hajózási társaság vezérigazgatója.

A sok eső miatt még várni kell

A napokban megnyitott Sió-zsilipnek köszönhetően válik lehetővé a vízibusz leengedése a Sió-csatornán a Keselyűsi zsilipig, ahonnan a Dunán keresztül folytatja útját, míg végül a Drávára kerül.

A hajó egyelőre azért nem indulhat el a csatornán, mert a következő napokban a sok csapadék miatt várhatóan intenzívebbé kell tenni a vízeresztést a Balatonból. Az ezzel járó uszadék veszélyeztethetné a hajó épségét, a magas vízszint pedig akadályozná abban, hogy elférjen például a simontornyai híd alatt.

Büfés rendezvényhajó lesz belőle

Az 1959-ben épült Akali vízibusz – eredeti nevén Megyer – több mint 50 évet szolgált a Balatonon, jobbára menetrendszerinti hajóként közlekedve. Szegecselt alumíniumból készült, és a Dráván különösebb problémák nélkül szolgálhat még akár évtizedekig.

A barcsi önkormányzat 18,5 millió forintért veszi meg a büfével és teremmel is rendelkező, vagyis kisebb rendezvények megtartására is alkalmas vízibuszt.

Megújul a balatoni flotta

A tóparti önkormányzatok tulajdonában lévő Balatoni Hajózási Zrt. a flottája jelentős megújítását tervezi. A balatoni célokra nevesített fejlesztési források felhasználásával három új hajót kíván vásárolni. A társaság a hajózási szezon nyitányaként március 26-án állítja üzembe a megújult, 500 személyes Siófok katamaránt.

Híradó.hu

Read previous post:
Lezárták az M7-est

Balatonszemes térségében anyagi káros közúti közlekedési baleset miatt lezárták az autópályát Budapest irányába.

Close