Haltelepítés

Rendkívüli compó- és vörösszányúkeszeg-telepítést végzett szerdán a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt., hogy színesítse a horgászzsákmányt a tavaszi idényre.

Számolt be Szári Zsolt, a cég vezérigazgatója az MTI-nek.

A tervek szerint compóból a cég éves telepítési kötelezettségének ötszöröse, 1000 kilogramm kerül majd a tóba. A Balaton vízgyűjtőjén nevelt, kifogható méretű, két- és háromnyaras halakat négy különböző helyszínen engedték a vízbe (Balatonszemesen a Lapos-parton, Balatonkenesén a helyi horgász egyesület tanyájánál, Alsóörsön a hajókikötőnél, valamint Csopakon az Apáca strandon).

Balatonföldvár Keleti-strandján 700 kilogramm vörösszárnyú keszeget telepítettek a tóba, készülve a júniusban itt megrendezésre kerülő műlegyes országos horgászbajnokság egyik fordulójára.

A compó és a vörösszárnyú keszeg is őshonos a Balatonban. Érzékeny halfajok, amelyeknek csökkent az élettere az idegen halfajok elszaporodása és a nádasok visszaszorulása miatt. Ezért kezdték meg pár éve a telepítésüket a tóba. A compó 2016-ban megkapta az év hala címet.

A haltelepítésekről a helyi horgász egyesületeket értesítették.

MTI

Read previous post:
Székely Szabadság Napja

A székely vértanúk emléke előtt tiszteleg ma Székelyföld, a központi rendezvényt Marosvásárhelyen tartják, ahol a Postaréten délután négy órakor kezdődik

Close