Drámai a helyzet a Balatonnál

Évek óta komoly problémát jelent a balatoni vendéglősöknek, hogy megfelelő munkaerőt találjanak a nyári szezonra. Idén sokan nemhogy megfelelőt, hanem semmilyet nem tudnak munkába állítani, amin csak átszervezésekkel tudnak segíteni. Pedig egy pincér több mint 300 ezer forintot is kézhez kaphat havonta, a szakácsok pedig még többet. Úgy néz ki, sokszor még ez sem elég.

– Öt évvel ezelőtt egy felszolgálóval kapcsolatban még az volt az elvárás, hogy legyen jó mozgású és a németen kívül beszéljen még egy nyelvet. Három évvel ezelőtt az volt, hogy tudjon németül, az sem baj, ha nem tud semmit a szakmáról, mert ha hajlandó tanulni, majd mi megtanítunk neki mindent. Idén már az az elvárás, hogy az sem baj, ha nem ért semmihez és nem beszél idegen nyelvet, csak legyen két lába és két keze – érzékelteti a jelenlegi helyzetet a hirado.hu-nak nyilatkozó Fodor Márk, a vonyarcvashegyi Bock Bisztró Balaton ügyvezetője.

Hasonló tapasztalatokról számolt be az egyik népszerű déli parti étterem neve elhallgatását kérő vezetője is. Ahogy fogalmazott: idén a tavalyihoz képest sokkal rosszabb a helyzet, mivel nemhogy szakképzett munkaerő nincs, hanem semmilyen. Elég sötétek a kilátások – mondta.

Nem keresnek rosszul

Pedig a lapunk által megkérdezett vendéglátósok szerint egy felszolgáló 250-350 ezer forintot, a szakácsok pedig még többet is hazavihetnek havonta. Persze nem mindegy, hány éves az ember, milyen szakmai tapasztalatokkal rendelkezik, hová és milyen pozícióba veszik fel. Ennek ellenére a mai magyar viszonyok között ezek a fizetések nem számítanak alacsonynak, sőt. Hogy akkor mégis hol vannak a pincérek? A válasz egyszerű: a legtöbben Nyugat-Európában. És már vissza sem jönnek.

Régebben ugyanis bevett gyakorlat volt, hogy a kint dolgozó magyarok a téli szezon után a nyárit a Balatonon dolgozták le, de Fodor Márk szerint két-három éve már nem jönnek vissza. Ennek részben az az oka, hogy nagyon beindult az osztrák idegenforgalom, és fürdőépítésekkel még a sípályákat is átalakították téli-nyári üdülőhelyekké, így egész évben üzemelnek. A fizetések ráadásul jóval magasabbak a magyarországiaknál.

Híradó.hu

stike

Read previous post:
Lehallgatja a Facebook a mobilt

Lassan a magánszféra rémálmának tűnik a közösségi oldal: kiderült, hogy a mobil mikrofonjáról a Facebook szervereire csorognak a beszélgetések.

Close