Rutinosak a somogyi tűzoltók

A zárt térben történő tűzoltói beavatkozások során számos kockázatnak vannak kitéve a tűzoltók.

Ezen veszélyforrások közül a – Tabon szervezett – gyakorlaton többel is szembesültek a barcsi, nagyatádi, marcali, kaposvári és siófoki hivatásos, valamint a böhönyei, csurgói, tabi, kadarkúti és a balatonboglári önkormányzati tűzoltók, ahogy a KÖTÉL és a nagybajomi önkéntes tűzoltó egyesület tagjai is.

Nem ismerték az épület felépítését, a sűrű füstben erősen lecsökkent a látótávolság, no és a felderítés során ismeretlen akadályokkal is találkoztak az egykori szovjet laktanya egyik épületének pincéjében a tűzoltók. A füstben tapogatózva haladtak a rajok és az eltűnt személyeket helyettesítő bábuk után kutattak, miközben a magas hőmérséklet is nehezítette a munkájukat.

A tűzoltók légzésvédelmi felszerelései kellő védelmet nyújtanak az égés közben felszabaduló mérgező gázok és gőzök ellen, a hőkamera pedig a tájékozódásban és az életmentésben nyújt segítséget. A nemrégiben felszerelő, újonc tűzoltók mellett azok is próbára tehették magukat a pincerendszerben, akik évek óta vonulnak, ám zárttéri tűz oltásában kevesebb rutinnal rendelkeznek.

A gyakorlat célja az volt, hogy a tűzoltók a beavatkozások során gyakorlottabban tudják együttesen végrehajtani a mentést és a tűzoltást. A megszerzett rutin pedig életet menthet.

Katasztrófavédelem

Read previous post:
Változékony lesz július vége

Hétfőn a Tiszántúlon várható több napsütés. A Dunántúlon többfelé, másutt helyenként záporra, zivatarra is számítani lehet.

Close