Kilátás mindenek felett

Az idei balatoni szezon legújabb látványossága Balatonföldváron épült Hajózástörténeti Látogatóközpont.

A több szintes épületben a Balatont és a balatoni hajózást, vitorlázást bemutató interaktív kiállítás kapott helyet 400 négyzetméteren, ahol terepasztalokkal, makettekkel, filmvetítésekkel, szimulátorokkal mutatják be a hajózást a kezdetektől napjainkig.

Érdekességként Bujtor István legendás hajója a „Skála” is látható, amelyet 1978-ban Josef Steinmayer svájci hajóépítő műhelyében 6311-es sorszámmal készítettek. Számos filmjében szerepeltek együtt, első filmes sikerét A Pogány Madonna című filmben aratta a hajó, a tőkesúlyába rejtett műkincs kapcsán. Bujtor István 1986-ig vitorlázott a hajóval, majd az MKB Bank Vitorlás Klub használta, később eladták és így került Balatonföldvárra a Vitorlás és Vízisport Egyesülethez.

NOÉ BÁRKÁJA

Az épület tervezése még 2012-ben kezdődött. 2013 az engedélyezés éve volt, míg 2014 a versenyeztetésé, 2015-2016 pedig a kivitelezésé. Az építkezés során a szerkezethez 31 tonna betonvasat és több, mint 1000 m3 betont használtak fel. A 100%-ban európai uniós finanszírozású beruházás (475 millió forint) keretében megvalósult, egyedi formavilágú épületegyüttes 2016. július 1-jén nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban annál, minthogy egy hónap alatt 20.000-en keresték fel a látogatóközpontot. A hajó alakú, összesen 1033 m2 hasznos alapterületű épület a Magasparton található, mintegy 40 méterre a Balaton vízfelülete fölött.

A létesítmény műszakilag legérdekesebb eleme a 25 méter magas kilátótorony, melybe nemcsak a 166 db lépcső megmászásával juthatnak fel a látogatók, hanem – gondolva a kevésbé vállalkozó szelleműekre vagy a nehezebben mozgó vendégekre – a legfelső szintig egy lift is vezet. Összességében a balatonföldvári kilátóból közel 70 méteres magasságból lehet szétnézni a Balaton mindkét irányába.

A teljesen akadálymentesített épület, mint Noé Bárkája áll a Magasparton, aminek már önmagában látványa is turistacsalogató. A balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont több mint egy kilátó, hiszen programlehetőséget kínál a turistáknak strandolásra kevésbé alkalmas időjárás esetén is.

Somogy.hu

Read previous post:
Két arany az első napon

Fantasztikusan kezdődött a riói Olimpia, Hosszú Katinka és Szász Emese is OLIMPIAI BAJNOK!

Close