Kilőnek egy férfit egy ágyúból

A nyári Balaton-part őrületei és bátor „őrültjei”: a chilei, akit minden este ágyúból lőnek ki.

– Összezsugorodom, befeszítem az izmaimat, úgy várom az ágyúcsőben, hogy a talpamat érje a nagy erejű nyomás, ami kilő a hálóba – magyarázza Carlo Ugaldi, akit minden este ágyúból lőnek ki, ezen a nyáron Zamárdiban. A chilei artista szerint a koncentráció nagyon fontos; három másodperce van rá, hogy jó helyre és jól érkezzék, a hálóba érkezéskor még tudjon egy bukfencet is vetni. Produkcióját nemcsak esténként a cirkusz közönsége láthatja, bárki megnézhette a zamárdi főtér szezon eleji avatóján is.

Sok százszor, ezerszer kilőtték már, nem tartja számon, hányszor. Jó néhányszor szabadtéren is, Zamárdihoz hasonlóan például Párizsban is. – Franciaországon kívül Európa számos országában, de Mexikóban, Kanadában, Ausztráliában is ismerik a produkcióinkat – folytatja Ugaldi. – Richter Flórián cirkuszigazgató erre a szezonra szerződtetett bennünket a társulatához. Egy csapat vagyunk a brazil motorosokkal, akik a halálgömb-produkciót mutatják be, egy szűk fém gömbben motoroznak hárman egyszerre. Most járunk először Magyarországon, nagyon szép ország, a Balaton hamar a kedvencünk lett. – olvasható a Sonline hasábjain.

A lényeg a megfelelő érkezés, tér vissza az ágyús kunsztra a chilei artista, aki korábban halálkerék-műsorszámmal (egy rúd végén forgó kerékben állt), illetve csoportos trapézmutatvány tagjaként is cirkuszi porondra lépett. – Négy számmal a produkcióm előtt elkezdem szorosan bekötni a térdemet, a bokámat, derékvédőt is teszek, mert nagy nyomás éri a talpamat, egyszer Franciaországban ki is ment a térdem. Pislogni sincs idő, a három másodperc alatt, ami a kilövéstől a becsapódásig telik el, arra kell figyeljek, hová érkezem. Mivel a nyomás a hőmérséklettől is függ, ha hidegebb van, akkor nagyobb a sebesség, ezt is figyelembe kell venni a leérkezés helyének a megtervezésekor, vagy azt, ha fogyok, esetleg hízom egy-két kilót.

Somogyi Hírlap

Read previous post:
Három a magyar igazság!

Hosszú Kantinka fantasztikus versenyzéssel, új olimpiai rekorddal megszerezte harmadik olimpiai aranyérmét, Imre Géza ezüstérmet, Kenderesi Tamás bronzérmet nyert!

Close