Ön fütyül a lájkra?

Nem egészséges önbecsülésünket a közösségi hálón kapott elismerésekhez kötni, és aki kellően céltudatos, „nem számolja a lájkokat” – állítják Cornell Egyetem kísérlete nyomán.

A közösségi oldalak lelkes használói alig posztolnak valamit, máris árgus szemmel lesik, hogy kik és hányan kedvelik azt.

A leggyakrabban használt fórumokon – Facebook és Instagramm – a képek, kiírások alatt található legfontosabb információ erre vonatkozik.

Általában igaz, hogy aki sok lájkot kap, büszkén kihúzza magát, aki pedig keveset, elbizonytalanodik. Az igazán céltudatos embereket viszont mindez hidegen hagyja – állapították meg az amerikai Cornell Egyetem kutatói.

Sőt, aki határozott és biztos az értékeiben, céljaiban, azt még a negatív kritika sem igazán viseli meg – tette hozzá Anthony Burrow, a témában született tanulmány társszerzője.

Kik a céltudatos emberek? A szerző szerint azok, akik általában egyetértenek a következő kijelentésekkel: „Mindennek értelme van, amit csinálok” és „Számtalan okom van élni”.

Klasszikus értelemben ezek olyan emberek, akik társadalmilag is hasznosnak érzik magukat – emelik ki a tanulmány írói.

A kutatók azt feltételezik, hogy a céltudatos személyek erős jövőképpel rendelkeznek, távlati célok lebegnek a szemük előtt, amiket nem befolyásolnak olyan pillanatnyi hatások, mint egy Facebook poszt fogadtatása.

A Cornell Egyetem első kísérletében 250 aktív Facebook felhasználót toboroztak az ország különböző pontjairól.

Megmérték az önbecsülésüket, céltudatosságukat, és ezt összevetették Facebook bejegyzéseik statisztikáival.

Azt találták, hogy aki több lájkot gyűjt, annak általában nagyobb az önbecsülése.

Ám azoknál, akik igazán céltudatosnak vallották magukat, hasonlóan magas önbecsülést mértek, függetlenül a posztjaik sikerességétől.

A második kísérletben az egyetem 100 hallgatója vett részt. Nekik egy szelfit kellett készíteniük, amit a fiktív „Faces of the Ivies” közösségi oldalra töltöttek fel.

Ezután közölték velük, hogy az arcképük sok, kevés vagy átlagos lájkot hozott – ezeket véletlenszerűen állapították meg, mivel az oldal valójában nem is működött.

A sok fiktív lájk sokat dobott a diákok önbizalmán, de ezúttal is csak azokra hatott, akik kevésbé céltudatosak.

Hosszú távon kiszolgáltatja az embert, ha a netes megjelenéseinek pillanatnyi sikere alakítja az önbecsülését. Csak az áll biztosan, aki „tudja, hogy kicsoda, és jól érzi magát olyannak, amilyen” – fogalmazott Anthony Burrow.

Híradó.hu

Read previous post:
Kezdődik a lomtalanítás

A mai naptól kezdődően egészen vasárnapig lehet megszabadulni a feleslegessé vált holmiktól.

Close