Óvakodjon az ingyenwifitől

A wifi hálózatok negyedének egyáltalán nincs jelszavas védelme: minden 4. csak arra vár, hogy feltörjék.

31 millió wifi hotspot elemzése után a Kaspersky Lab arra derített fényt, hogy minden negyedik nem biztonságos és kockázatot jelent a felhasználók személyes adataira. Ez azt jelenti, hogy minden adatforgalom, amely ezeken megy át, beleértve a személyes üzenetek, jelszavak, dokumentumok, könnyedén hozzáférhetőek és felhasználhatóak a hackereknek.

A hotspotok mindössze három százaléka használ WEP-et, azaz Vezetékessel Egyenértékű (Biztonságú) Hálózatot, hogy titkosítsák az adatokat. Ez az elavult és nem megbízható algoritmus pár perc alatt könnyedén kijátszható, sőt az interneten ingyenesen elérhető eszközök is találhatóak a feltöréséhez.

A maradék wifi hotspotok közel háromnegyede megbízhatóbb titkosításon alapuló algoritmust használ, amely a WPA, azaz a vezeték nélküli rendszereknek egy, a WEP-nél biztonságosabb protokollja.

Hogy mennyire könnyedén lehet feltörni ezeket a hálózatokat, függ annak beállításaitól és jelszavának erősségétől. Például ha gyenge vagy nyilvánosan hozzáférhető jelszavat használ (például szórakozóhelyen a kihelyezett táblán van feltüntetve a jelszó), akkor a kiberbűnöző képes lesz rövid időn belül feltörni és minden adatforgalomhoz hozzáférni.

Legsebezhetőbbek a külföldre utazók, ugyanis gyakran csatlakoznak a legközelebbi elérhető wifi hálózatra, hogy kapcsolatban maradjanak. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy Európában az internethasználók csupán 53%-a aggódik adatai biztonságáért a nyílt hálózatokon.

Pedig érdemes résen lenni a felhasználóknak, mikor wifi hálózatra csatlakoznak.

Nem szabad használni jelszó nélküli vagy publikus hotspotokat magas kockázattal járó tevékenységekre, olyanokra, mint mobilbankolás, vásárlás, vagy bejelentkezni különböző oldalakra (Facebook, Gmail stb), s tilos bizalmas információkat küldeni.

Kiemelten javasolja a biztonsági cég az adatforgalom védelmét, például VPN technológia (egy számítógép-hálózat fölött kiépített másik hálózaton, a VPN-en keresztülmenő adatok nem láthatók az eredeti hálón, mivel titkosított adatcsomagokba vannak becsomagolva) alkalmazásával.

hirado.hu

Read previous post:
Egyre többen veszik igénybe a csokot

Egyre többen veszik igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) - mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára Budapesten.

Close