Androidos? Tudnia kell!

Magától értetődő tanácsok, amikkel mindenki tisztában van? Mégis sokan nem tartják be.

Néhány nyilvánvaló tipp, amelynek betartásával jobb minőségű képet lehet lőni az Androiddal. A lencsét tisztítani is kell. Ellenőrizzük, hogy tiszta-e a kamera lencséje. Az ujjlenyomatok zsíros foltjai, a porszemek és az alig látható szöszök idővel elhomályosítják a képet. A legszerencsésebb megoldás mikroszálas kendővel, például szemüvegtörlővel tisztítani, nehogy megkarcoljuk a lencse üvegét (műanyagját).

Állítsuk át maximális felbontásra a kameraszoftvert

Emlékeztetőnek, jegyzet gyanánt megfelel a gyengébb felbontás is, de fotózásra célszerű a legnagyobb méretet, illetve felbontást használni.

Gyártónként más-más menüpont alatt találhatóak a kamera beállításai, ott kell kiválasztani „A fotó felbontása”, vagy a Fotó mérete” opcióban az elérhető legjobb képminőséget.

Próbáljunk ki több alkalmazást a Google Play áruházból

Egyáltalán nem biztos, hogy a gyárilag telepített appal mindent ki lehet hozni a mobilból. Sőt.

Készülékenként, még felhasználónként is különböző, hogy melyik szoftver lesz a legalkalmasabb. Akad, aki az automatizált, gyors használatot kínálót részesíti előnyben, más viszont szeret minél több paramétert maga kiválasztani. Éjszakai, állványon készült képeket tűrhető minőségben csakis az egyedien beállított appal lehet exponálni.

Amennyiben a készülékünk megengedi a veszteségmentes üzemmódot, s különösen, ha asztali számítógépen utófeldolgozást akarunk végezni, akkor olyan szoftverre van szükségünk, amelyik a JPEG mellett DNG formátumban is működik.

Gömbpanoráma készítésre pedig máig a legjobb választás az ingyenesen letölthető Google Kamera.

A kétharmados szabály

Szebbnek érzékel a szemünk szinte minden fotót, ha nem unalmasan középre, szimmetrikusan állítjuk be rajta a témánkat.

Érdemes kipróbálni, mennyivel látványosabbnak, jobban eltaláltnak érezzük azokat a fotókat, amelyek egyharmad-kétharmad arányban osztják fel a kompozíciót. Jól példázza ezt a Photography Mad alábbi képe.

Lehetőleg kapcsoljuk be a rácsozatot is: a kilenc egyenlő részre osztott képen nem csak az említett arányokat könnyebb meglelni, hanem segít, hogy ne legyen ferde a felvétel, könnyebb beállítani a vízszintest.

Kapcsoljuk ki a vakut és fókuszáljunk

A durva árnyékokat vető vaku helyett érdemes fényhiányos helyszíneken állványra tenni a mobilt (párezer forintért már kapható zsebben tartható is), vagy jobb híján valamilyen fix tárgynak támasztva fotózni vele.

Soha ne mulasszuk el a fókuszállítást az érintőképernyő megfelelő pontjának megérintésével, az automata nem fogja tudni, mi a képünk kiemelendő témája.

Több olyan letölthető kameraalkalmazás akad, amelyik képes több, egymás után gyorsan, különböző fényértékekkel mért fotóból egy jót készíteni. Keressük ezt a menüpontot, vagy a HDR opciót, ha például a képen egyaránt láthatóak sötét árnyékok és erős napfényben megvilágított részletek.

hirado.hu

Read previous post:
Cél a bajnoki cím

Holnap folytatódik a Somogy megyei labdarúgó bajnokság pontvadászata, ez alkalomból látogattunk le a csapat egyik hétközi edzésére.

Close