Mobil számhordozási tudakozó

Nem restek számhordozást kérni a telefon-előfizetők, ha szolgáltatót váltanak, de meg kívánják tartani megszokott telefonszámukat.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nyilvántartása szerint 2017 februárjában átlépte az egymilliót a hordozott mobilszámok darabszáma Magyarországon. A hatóság online számhordozottsági tudakozójából mobil- és vezetékes számokat is lekérdezhet bárki.

A hordozott telefonszámok között kilencszázezer vezetékes telefonszámot és egymillió mobilszámot tart nyilván a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a legfrissebb adatok szerint.

Bár mód van a 21-es kezdetű, úgynevezett nomadikus (nem helyhez kötött) telefonszámok, valamint a 40, 80-as kezdetű díjmentes és a 90, 91-es kezdetű emeltdíjas szolgáltatás számok hordozására is, de ezzel a lehetőséggel kevesen élnek. A hordozott számokról típus szerinti bontásban a hatóság havi frissítésű statisztikát tesz közzé a honlapján.

Itt lehet utánanézni

A honlapon a számhordozottsági tudakozóból azt is meg lehet tudni, hogy egy megadott szám hordozott-e és jelenleg ki a szám szolgáltatója.

Tavaly decemberig több mint százezer lekérdezést regisztrált a kereső.

A hordozott számok mennyisége évről évre emelkedik a szolgáltatás bevezetése óta. A vezetékes, azaz földrajzi számokat 2004. január 1-je, a mobilszámokat 2004. május 1-je óta lehet hordozni.

Megkönnyíti a szolgáltatóváltást a hordozhatóság, hiszen az előfizető megtarthatja a teljes telefonszámát, amikor átszerződik egy másik telefonszolgáltatóhoz. Az NMHH biztosítja a számhordozás informatikai hátterét.

Könnyen elintézhető

A számhordozás folyamata az ügyfelek számára egyszerű, akár két munkanapon belül elintézhető. A lehetőséget a törvény minden előfizetőnek biztosítja. A teendőkről, az ügyintézés menetéről az NMHH honlapján lehet tájékozódni.

A hordozást az előfizetőnek a kiszemelt új szolgáltatónál kell kérnie az új előfizetői szerződés megkötésével együtt, és innentől az új szolgáltató dolga a teljes ügyintézés.

Érdemes figyelni az előfizetőnek arra, hogy a jelenlegi szolgáltatónál ne mondja fel a szerződést, és ne legyen több mint 30 napja lejárt számlatartozása. A meglévő, például hűségidős szerződés felmondásával tartozása keletkezhet, amit nyolc munkanapon belül egy összegben kell kiegyenlítenie a korábbi szolgáltatójánál.

hirado.hu

Read previous post:
Csökken az üzemanyagok ára

Csökkenti bruttó 3 forinttal a 95-ös benzin és bruttó 5 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt.

Close