Növekedett a sertéshús és a cukor ára

A fogyasztói árak átlagosan 1,9 százalékkal magasabbak voltak júniusban, mint egy évvel korábban, májushoz viszonyítva az árak átlaga nem változott.

Jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Az éves maginfláció 2,4 százalékra emelkedett júniusban, az előző havi 2,1 százalékosról. Egy év alatt legnagyobb mértékben a dohányáruk, valamint az élelmiszerek drágultak 7,0, illetve 3,1 százalékkal – írja az MTI.

Merre tart a magyar infláció?
A dohánytermékek árát a jövedéki adó emelkedése befolyásolta. Az élelmiszereken belül jelentősebben nőtt a sertéshús és a cukor ára, a baromfihúsnál viszont látszik az általános forgalmi adó (áfa) év eleji csökkentésének hatása – mondta az adatok ismertetésekor Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője. Hozzátette, hogy a járműüzemanyagok ára kissé csökkent.

A sertéshús ára 15,7, a cukoré 10,7 százalékkal emelkedett, a baromfi 15,8 százalékkal, az üzemanyag 0,3 százalékkal lett olcsóbb a tavaly júniusinál.

Az infláció ötödik hónapja csökken: a lokális csúcsot februárban állította be a mutató, akkor a 12 havi drágulás 2,9 százalékra ugrott, azóta az index monoton csökken.

napi.hu

Read previous post:
Még egy nap nyár

Ma még "élvezhetjük" a kánikulát, este észak-nyugat felől felfrissülés érkezik!

Close