Szupercella vonult át Somogyban

Soha nem látott – 150 km/h-nál is erősebb – szélvihar csapott le Somogyra.

Jégesővel érkező viharos erejű szél csapott le a Balaton keleti végére, valamint Somogy észak-keleti részére, ahol jelenleg nem járnak a vonatok. A siófoki obszervatórium club aligai mérőműszere 150 kilométer/óránál erősebb szelet mért hétfő este 21 órakor, amire eddig nem volt példa. A zivatarokkal járó szélvihar a főváros fele tart, a remények szerint egyre szelídülve.

A Mávinform az MTI-vel azt közölte, hogy nem járnak a vonatok Balatonaliga és Siófok, továbbá Karád és Mernye között, mivel fák dőltek a vasúti pályára hétfő este. A tájékoztatás szerint a helyreállításig az utasokat vonatpótló buszokkal szállítják.

Horváth Ákos, az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumának vezetője a hirbalaton.hu-nak elmondta, tudomása szerint mióta méréseket végeznek a Balaton körül nem volt arra példa, amit hétfőn este mért a műszerük Balatonvilágoson, a Club Aliga területén. A regisztrált adat túlmutatott a 150 kilométer/órás sebességű szélerősségen. Ezt az értéket még szakembereknek is meg kell erősíteniük, bár a szélműszer azóta is pontos adatokat szolgáltat – tette hozzá.

Mint kifejtette, az első zivatarcellák a magyar-horvát határhoz közel fejlődtek ki 18-19 óra között, majd örvénylő zivatarrá, úgynevezett szupercellákká alakulva vonultak át Somogy megyén dél-nyugat felől észak-kelet irányába.

A hétfő esti örvénylő zivatar sávokban orkán erejű szelet és jégesőt hozott, vélhetően egyes területeken, sávokban komolyabb károkat okozva.

hirbalaton.hu

Read previous post:
A Balaton-átúszás győztesei

A versenyzők 5,2 kilométeres távot teljesítenek Révfülöp és Balatonboglár között.

Close