Somogyi sikerek

Balloncipelés, palánkmászás, fűrészelés – mindez rekkenő hőségben. 6 ország 160 résztvevője indult.

Folytatva a hagyományt, Békés megye negyedszer adott otthont a közelmúltban a TFA (Toughest Firefighter Alive) elnevezéső versenynek. A kétnapos megmérettetésre osztrák, lengyel, román, szlovák és német versenyzők is érkeztek.
Az első versenynapon a hat versenyszámból az első öt feladatot – tizenöt kilogrammos ballonok cipelése húsz méteren keresztül, átmászás egy három méter magas palánkon, egy sínpályára helyezett, hetvenöt kilós fémtömb meghatározott távolságra eljuttatása egy tízkilós kalapáccsal ütve, személygépjármű motorteréből kiemelt hetven kilós akkumulátor kijelölt területre helyezése, majd egy farönkről karika lemetszése kézifűrésszel – teljes bevetési védőruhában kellett végrehajtaniuk a tűzoltóknak. A hatodik feladatnál a versenyző – védőfelszereléseit levetve – egy medencében húsz kilogrammos súlyokat cipelve kerülte meg a derékig érő vízben a kihelyezett bójákat.
A második versenynapon az első két feladat végrehajtása alatt – alapvezeték kihúzása negyven méterre, majd ötven-ötven ütés végrehajtása egy hatkilós kalapáccsal – szintén a teljes bevetési védőruhát viselték az indulók. Ezt követően a versenyzők már légzőkészülék nélkül küzdhették le az akadályokat, hogy a harmadik állomáson egy két méter magas palánkon átmásszanak, majd egy nyolcvan kilogrammos bábut cipeljenek hatvan méteren keresztül. Annak, aki ezzel is megbirkózott, és maradék erejét összeszedve legyőzte fáradtságát, két, egyenként tizenöt kilogrammos kannával kellett fellépcsőznie egy mobilállványra, hogy aztán az előre rögzített mentőkötél segítségével a talajon elhelyezett két összetekert tömlőt is felhúzza. A cél előtt végül a kannákkal együtt le kellett gyalogolnia az állványról és át kellett bújnia egy nyolcvan centiméter átmérőjű és hat méter hosszú kúszófolyosón. Ha sikerült végrehajtani a feladatot, már „csak” egy dolog maradt hátra: végérvényesen leállítani az időmérést. Volt, aki mosolygott, mások arca azonban már eltorzult a fáradtságtól, amikor a megváltást jelentő időmérőhöz értek.

A forróság a két nap alatt nem csillapodott, de a kollégák és a nézők buzdítása összes erőtartalékuk mozgósítására bírta a résztvevőket. A látványos versenyt sok orosházi kísérte figyelemmel, hangosan buzdítva a hazai és külföldi legerősebb tűzoltókat.

A két nap tizenkét próbája alapján a harminc év alattiaknál a lengyel Rafal Bereza bizonyult a legjobbnak. A harminc és negyven év közöttiek versenyét szintén egy lengyel induló, Marcin Zdzieblo nyerte, a negyven pluszosoknál pedig a szlovák Marek Slivka futotta a legjobb időt. A magyar abszolút győztes címet a Somogy megyei Horváth Dániel tűzoltó törzsőrmester (Nagyatád HTP) nyerte el, ifj. Bodó László (KÖTÉL Egyesület) a 30 év alattiak kategóriájában összesítésben az ötödik, a magyar versenyzők között a második helyet szerezte meg, ugyanúgy, ahogy Kiss János Tamás tűzoltó őrmester (Nagyatád HTP) a 30-40 évesek kategóriájában.

kapos.hu

Read previous post:
Visszaállítható az elveszett egyenleg

A különböző szolgáltatóknál más éd más időpontig, de visszaállítható az elveszett egyenleg.

Close