Megújulnak a lellei bicikliutak

Nemcsak hogy megújul, de a képviselő-testület döntése nyomán a Szabadstrandon át vezet majd a balatoni kerékpárút.

Szinte teljes egészében megújulhat a Balatoni Bringakör, a jövőben 16 milliárd forintot szánnak erre.

Balatonlellén a Köztársaság utca mentén érkezik a kerékpárút Balatonszemes irányából. Itt a jelenlegi, többnyire már töredezett, megrepedt bicikliút helyett teljesen új kerül kialakításra. Mégpedig a legutóbbi képviselő-testületi ülésen elhangzott tájékoztatás szerint úgy, hogy megszélesítik a Köztársaság utcát, és annak a két szélén jelölnek ki egy-egy sávot a kerékpáros közlekedésre.

A Köztársaság utca végénél – a korábbi tervekkel ellentétben – a Vadvirág utca helyett a Hortenzia utcán vezet majd a nyomvonal a Balaton irányába. (A Vadvirág utca keskenynek bizonyult, abban egy autó is szűkösen fér el, ezért döntöttek a nyomvonal megváltoztatása mellett).

Az igazán lényeges változtatás azonban ezután következik, ugyanis a balatonlellei képviselő testület teljes egyetértésben, nyolc egyhangú igennel megerősítette korábbi szándékát, hogy a nyomvonal új szakasza a Szabadstrandon vezessen keresztül. Ez egy fantasztikus turisztikai lehetőség Balatonlelle számára, ugyanis így a déli part egyik leghosszabb és egyben legszebb parti szakaszán tekerhetnek majd a biciklisek, ráadásul ez a szakasz a bicikliút mellett esti világítást is kap.

A fentiek nyomán még dinamikusabban fejlődhet a turizmus Balatonlellén, hiszen egyes felmérések szerint 10-20 százalékkal növekedett a biciklis túrázók száma az elmúlt években. 

Az egészséges életmód és a táj szépsége mellett gazdasági hozadéka is lesz a kerékpárutak fejlesztésének, hiszen a túrázók igénybe vesznek kerékpáros szolgáltatásokat, valamint költekeznek vendéglátó egységekben, szállásokon.

Read previous post:
Felborult egy vitorlás

A Csopak előtti vízterületen, a parttól mintegy 1000 méterre az erős szél és a hullámzás miatt egy vitorlás csónak felborult.

Close