Kapcsolj le a hálózatról

Szinte min­denki le­cö­ve­kel es­tén­ként a szá­mí­tó­gép vagy az okos­te­le­fon mellé: csak rá akarsz nézni a kö­zös­ségi ol­da­lakra, mi­előtt le­fe­küd­nél, de mire észbe kapsz, már a so­ka­dik ol­dalt pör­ge­ted végig, az al­vás­időd ro­vá­sára.

El­árul­juk, mi tör­té­nik, ha este ki­lenc­kor le­kap­cso­lódsz a há­ló­za­tok­ról.

Több kutatás is igazolja, hogy az esti képernyőzés rosszat tesz az alvásnak, mivel a képernyők által kibocsátott kék fény megzavarja az alvás kémiáját. Belezavar az álmosságot okozó melatonin hormon termelésébe, megterheli a szemet, és megzavarja a test belső óráját.

Mindez pedig rányomja a bélyegét a következő napi teljesítményedre, lelassítja az anyagcserédet, gyengíti az immunrendszeredet, és növeli az életedben a stresszt, valamint az esélyt a szorongásra és a depresszióra.

De vajon mi történik, ha elhatározod, hogy csak este kilencig nézed a képernyőt, utána viszont visszatérsz az internet előtti világba?

Többet és jobban alszol

Ha lefekvés előtt legalább másfél-két órával mindent kikapcsolsz, és utána már csak fürdéssel és egy jó könyvvel lazítasz, hamarosan tapasztalhatod, hogy könnyebben, és többet alszol: már nincs, ami éjfélig fenntartson, hacsak nem találsz egy olyan könyvet, amit nem tudsz letenni.

Frissebben ébredsz

Ha kialszod magad, és este nem totál kimerülten esel az ágyba, másnap frissebben, kipihentebben ébredsz.

Másokra is jobban figyelsz

Ha a hétvégi buliban nem azzal vagy elfoglalva, hogy képeket posztolj, jobban tudsz figyelni a beszélgetésekre, ráadásul nem érzed magad folyamatos információs hangzavarban.

Gazdagabb lesz az életed

Este sokszor már csak üres időtöltésként lapozgatunk a közösségi oldalakon – ha ez megszűnik, felszabadul egy csomó időd, amit könyvekkel, zenével, meditációval tölthetsz.

ripost.hu

Read previous post:
Töklámpás fesztivál Kislakon

Ezen a hétvégén rendezik meg a hagyományos Töklámpás Fesztivált Szőlőskislakon.

Close