Takarékos gazdálkodásra tanítanak

A magyar lakosság döntő része tisztában van a rendszeres megtakarítás fontosságával, és felismeri a takarékosságra nevelés jelentőségét is.

Ötből négy szülő jellemzően 11-12 éves kortól heti rendszerességgel ad zsebpénzt a gyerekének és 77 százalékuk úgy gondolja, hogy ezzel könnyebben megtanulható a pénz kezelése. Ehhez nyújt további támogatást a CIB Bank új edukációs programja.

Tisztában van a magyarok többsége a megtakarítás fontosságával, lényeges elemnek tartja az előrelépés szempontjából félretett pénze mennyiségének növelését is – derül ki az NRC piackutató cég reprezentatív felméréséből, amelyet a CIB Bank megbízásából végzett. A kutatás adatai szerint a megkérdezettek 24 százalékának sikerült növelnie megtakarítását az elmúlt 2-3 évben, és ezt a többségük (56%) nagyon jelentős előrelépésnek tartja. Nem meglepő ezért, hogy a kutatás eredményei szerint a mai magyar felnőtteknek a gyermekeik bevonása a család pénzügyi életébe kiemelt fontosságú.

A pénzügyi nevelés kapcsán a lakosság kétharmada úgy látja, az edukáció leginkább a szülők felelőssége, és tisztában vannak a korai pénzügyi nevelés jelentőségével is. A szülők legfontosabb céljai a gyermekek pénzügyi nevelésében, hogy megtanulják a pénz értékét, a beosztást és megtakarítás fogalmát. A 10-14 éves gyereket nevelő szülők 86 százaléka jellemzően heti rendszerességgel ad zsebpénzt, melyek átlagos értéke a felmérés szerint heti 1100 forint. A zsebpénzt egyértelműen a napi apróbb kiadások fedezésére adják a szülők: 52 százalékuk az iskolai büfében való vásárlásra, 48 százalékuk szórakozásra, mozira, míg 43 százalékuk a hobbihoz és sportoláshoz szükséges kisebb dolgok megvásárlására adnak egy bizonyos összeget.

Edukációs programot indít a CIB

Érdekesség, hogy ugyan az iskolák szerepét nem helyezik előtérbe – csupán a szülők kilenc százaléka nyilatkozott úgy, hogy az oktatási intézmények feladata, hogy a gyerekek megtanuljanak felelősen bánni a pénzzel –, mégis az iskolai vetélkedők szervezése és közös, osztályszintű célok megvalósításához közös takarékoskodási akciók lebonyolítása azok a módszerek, amelyeket sokan a hatékonynak tartanak.

Erre épít a CIB Bank új, a Takarékossági Világnap alkalmából elindított edukációs programja, melynek keretében októberben országszerte több mint ötven iskolát keresnek fel a pénzintézet fiókvezetői, hogy a 10-15 éves korosztály számára egy rendhagyó osztályfőnöki órán játékos, kreatív formában hívják fel a figyelmet a megtakarítási fontosságára. Az órán az osztálynak különböző feladatokon keresztül kell összegyűjtenie a pénzt a közösen megszavazott célra pl. egy osztálykirándulás.

hirado.hu

Read previous post:
A sok alvás is veszélyes

Azt hit­ted, minél töb­bet al­szol, annál egész­sé­ge­sebb le­szel? De­hogy! Ha napi 9 órá­nál is töb­bet töl­tesz ágy­ban, négy­szer ak­kora eséllyel

Close