Elhúz a közelünkben egy aszteroida

Nagyobb házhoz hasonló méretű aszteroida halad el csütörtökön a Földtől csupán 44 ezer kilométerre – írja az MTI.

A tudósok szerint nincs veszély, és inkább örülni kéne, hogy lehetőségünk lesz tanulmányozni az égitestet, és ez alapján felkészülhessünk a rizikósabb esetekre.

2012 TC4 a neve, és nagyjából 12-27 méteres átmérőjű.

Azt azért leszögezték az európai űrügynökség (ESA) tudósai, hogy egy ekkora aszteroida jelentős károkat okozna, ha a Földnek ütközne. Ezzel kapcsolatban elég felidézni 2013-ban Cseljabinszk orosz nagyváros mellett becsapódott aszteroida esetét, amikor nagyjából 1500 ember megsérült, és 7000 épület rongálódott meg.
„A cseljabinszkihoz hasonló ütközés 40-50 évente következik be. Olyan becsapódás, mint a 108 évvel ezelőtti, amikor egy 40 méter átmérőjű meteorit 2000 négyzetkilométer szibériai erdőt pusztított el, csak 300 évenként ismétlődik” – mondta Rüdiger Jehn, az ESA darmstadti repülésirányítási központjának vezetője.

Minél nagyobb az aszteroida, annál kisebb a találkozás valószínűsége.

A tudósok becslése szerint évek, sőt évtizedek állnak rendelkezésére a jelenlegi eszközök birtokában, hogy egy nagyobb és veszélyesebb űrobjektum ellen védelmi intézkedéseket hozzanak.

„Kézenfekvő lehetőség a közeledő aszteroida eltérítésére, hogy egy másik objektummal ütköztetjük. Vészhelyzetben atomcsapás is elképzelhető, ám ezt az amerikaiakra kellene hagynunk, Európában ugyanis nem lehetne tesztelni” – magyarázta Jehn.
A tudós szerint a cseljabinszkihoz hasonló kisebb aszteroidák becsapódásait is előre kellene jelezni, mint a tornádóveszélyt, hogy a fenyegetett területen lakóknak legalább egy hetük legyen a felkészülésre és a lehetséges károk enyhítésére.

index.hu

Read previous post:
TEK munkatársának adta ki magát öt csaló Somogyban

A Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársának adta ki magát öt férfi, hogy több tízmillió forintot csaljon ki egy vállalkozótól Somogy megyében.

Close