Tovább erősödött a somogyi ingatlanpiac

A somogyi ingatlanközvetítők elégedetten zárják az évet: a gazdasági növekedés következtében tovább élénkült az üzletág, számottevően több lakást és házat értékesítettek, mint tavaly.

Akad olyan vállalkozás, ahol közel 20 százalékos forgalomnövekedést értek el, egy friss kimutatás szerint Somogyban 2017-ben 4512 lakáspiaci adás-vétel várható.
– A CSOK és a különféle támogatások, pénzügyi lehetőségek megmozgatták az ingatlanpiacot, s észrevehetően jobban keresnek az emberek Somogyban is – hangsúlyozta Boldizsár Edit, a kaposvári Boldizsár Bt. üzletvezetője. – Ezek összességében kihatnak az üzletág fejlődésére: már tavaly is jó évet zártunk, s az idén közel 10 százalékkal élénkült a forgalmunk.

A piaci kereslet növekedés a vételár emelkedését is hozta. Amíg tavaly egy két és fél szobás kaposvári panellakás nagyjából 8-8,5 millió forintért cserélt gazdát, az idén már 9,8-10 millió forintról szólt a szerződés. Boldizsár Edit szerint gond, hogy a megyeszékhelyen kevés az eladó 10-15 millió forintos családi ház, ugyanakkor egyes városrészek iránt megnőtt az érdeklődés: egyre kedveltebbé vált Tüskevár, s a Róma-hegy környéke, a városkörnyéki települések közül pedig Kaposújlak és Kaposmérő különösen vonzó a vevők körében. Az eladott nagyobb értékű ingatlanok közül kiemelkedik az a Kecel-hegyi négyemeletes társasházban található földszinti lakás, melytől 22 millió forintért vált meg az előző tulaj. A szakember 2018-ra további növekedést jósol a somogyi ingatlanpiacon. Sümegh Nándorné, a kaposvári Basha Kft. munkatársa kiemelte: a kaposvári panelházakban átlag 14 százalékkal emelkedtek a lakásárak, a viszonylag új építésű házak esetében 16 százalékos drágulást tapasztaltak az idén, míg az új építésű, frekventált helyen lakásoknál akár 18-20 százalékos áremelkedés is kimutatható.

– A kedvező beosztású, belvárosi otthonok rendszerint rövid időn belül tulajdonost cserélnek – folytatta. – Ez nem csak a tégla épületekre vonatkozik, hanem a panelra is. Előfordult, hogy néhány nap alatt adtunk el egy másfél szobás, második emeleti lakást, mely 7,2 millió forintba került.

Szakismeret, bizalom, ismertség: a szakember szerint ez alap az ingatlanos szakmában, s ennek köszönhetően újabb és újabb megbízók keresik fel az irodát. A legolcsóbb – 5,2 millió forint – meghirdetett ingatlan egy igali nyaraló volt, a másik véglet egy 95 millió forintra taksált 4,5 szobás, 350 négyzetméteres hévízi családi ház. A Balaton parti településeken is jókora érdeklődést tapasztaltak a szakemberek, Lukács Anna, a balatonfenyvesi Megoldás Ingatlan Iroda tulajdonosától tudjuk: 2016-hoz képest közel 20 százalékkal több ingatlan adtak, vettek. Balatonfenyvesen kívül Fonyód, Balatonkeresztúr továbbá Kéthely és Lengyeltóti térségében dolgoznak, a 10 millió forint körüli nyaralóházak általában viszonylag gyorsan elkelnek. A tulajdonosok ennél jóval többet, akár 30-40 millió forintot is elkérnek a víz közeli épületekért, a legértékesebb eladott nyaraló ára meghaladta az 50 millió forintot. A szakember rámutatott: Balatonfenyves továbbra is rendkívül népszerű és vonzó. A családias jelleg, az erős biztonság, a szabad strand és a barátságos környezet számos ingatlan vásárló érdeklődését felkelti.

sonline.hu

Read previous post:
Áldott, békés karácsonyt kívánunk!

Minden kedves olvasónk számára Áldott, békés, boldog  karácsonyi ünnepeket kívánunk!

Close