Miben jobb az android?

Dobjunk még pár kavicsot abba a vízbe, ami az Apple-fanok és az Android elkötelezettek között amúgy is hullámzik.

Menő, nagyon menő az iPhone. De miért nem tudja azt, amit a jóval olcsóbb Android tud? Nem kell hitvitákba menni, különösen nem ízlésről vitatkozni: mindennapi használatról van szó.

Bár szép, igényes holmi az iPhone, akad pár szolgáltatás, ami tényleg hasznos lehet(ne). De valamiért máig hiába sápadoznak érte a harapott almával:

Sokkal jobb hívóazonosító

Mint írtuk, remek hívóazonosítók vannak Androidra.

A népszerű Truecaller ugyan elérhető az Android mellett iOS-re is, de sokkal okosabb droidon.

A Google oprendszerén a Truecaller segítségével a felhasználók láthatják (láthatják) a bejövő ismeretlen hívók nevét. Ez az alkalmazás az Androidon engedélyezi a hívásnaplót, így segítségével a múltban befutott ismeretlen számokat is azonosíthatják.

Sőt, az SMS-eket is lehet azonosítani, még kategorizálni is.

Fotók tárolása

Az Android és az iOS egyaránt nyújt felhőtárolót a fotóknak.

Csak ha kiegyezünk (az egyre jobb minőségű) „optimalizált” fotókkal, akkor látni kell, hogy a Google Fotók bizony teljesen ingyenes és korlátlan tárhelyet kínál, ami soha nem telik be, az iOS meg fizetős.

Bár Apple készülékkel is hozzá lehet jutni a Google Fotókhoz, de nem tudunk vele olyan kényelmi szolgáltatásokat végeztetni, mint például, hogy tartalmakat töltsön fel a mobil a háttérben, vagy „alvó” állapotában.

Az Androiddal akár olyan egyéni szabályokat is beállíthatnak a felhasználók, hogy a mobil automatikusan készítsen biztonsági másolatokat a készüléken található fényképekről a nap bizonyos időpontjaiban, vagy bármikor, amikor töltőre tették.

Két alkalmazás egyidejű futtatása

Ez iPaden elérhető, de iPhone-on nem.

Az Android operációs rendszer megengedi, hogy több ablakban, egyszerre fusson pár alkalmazás.

Ami meglepően hasznos tud lenni azoknak, akik képesek megosztani a figyelmüket: miközben például a Messengerben chatelnek, az Instagramon gond nélkül nézelődnek a kijelző másik felületén.

Telefonhívások rögzítése

Illik, nem illik ilyet csinálni, tény, hogy az iOS-en csak durva hackelésekkel lehet megtenni, míg Androidon az adott készüléknek megfelelő alkalmazás telepítésével trükközés nélkül megy.

A legtöbb droidon elsőre fut például az Automatic Call Recorder.

Ami a dolog jogi oldalát illeti: különösen indokolt esetekben már a bíróságok is bizonyítékként fogadják el a kényszerhelyzetben hangfelvételt készítők rögzített anyagát.

A mobil megosztása másokkal

Aki megszokta a számítógépen a vendégfiókos használatot, értékeli, hogy az Android utolsó verziói lehetővé teszik a többfelhasználós hozzáférést.

Magyarul: kölcsön lehet adni akár hosszabb időre is, anélkül, hogy aggódni kellene, hogy a bizalmas információnkhoz hozzáférnek.

Ésszerű fájlkeresés

Ez olyan megoldás, amit mondjuk a Windows felhasználók ismernek és kedvelnek. Kényelmes, hogy az Androidon beállítható, hogy minden fájlt – gyakorlatilag típustól függetlenül – egyetlen, tetszés szerint át- és elnevezhető könyvtárba mentsenek.

Ehhez képest iOS-en a fájlokat a meghatározott alkalmazásokon belül lehet fellelni.

Ha a felhasználó mondjuk egy pdf fájlt mentett, az apphoz kell férnie.

Ráadás: érthetetlen bosszúságok

Miért nem lehet 3,5 mm-es fejhallgató aljzat az új iPhone-okon? Ez a betegség szerencsére még nemigen terjedt át az androidos csúcskészülékek többségére.

Ahogy sajnos csak Androidon van lehetőség micro SD-vel bővíteni, illetve az USB-aljzatra OTG-vel csatlakoztatni további tárhelyeket.

hirado.hu

Read previous post:
Jól vizsgázott az otthonteremtési program

Jól vizsgázott az otthonteremtési program az elmúlt két évben, 2015-ös bevezetésétől 2017. november végéig több mint 63 500 csok-igénylést fogadtak

Close