Ismét áldott a balatoni bor

Tizenegyedik alkalommal tartottak szerdán János napi boráldást Balatonlellén, a Római Katolikus Templomban.

A misét Kovács Jenő plébános tartotta, a szertartáson Smidéliusz Gábor Deák téri evangélikus lelkész hirdetett igét.

Az eseményt a Balatonlellei Hegyközség szervezi, melynek keretében a szőlősgazdák a templomba vitték az újborokat, ahol az atya megáldotta azokat. A boráldás védnöke ebben az évben Kenéz István Balatonlelle polgármestere, és Móring József Attila országgyűlési képviselők voltak.

A bor megáldása a középkorból ered. Miután János evangélista túlélte a kínzásokat, a pogány főpap mérgezett borral kínálta meg. Úgy tartotta, ha megissza a mérget és túléli, akkor ő tényleg istenfélő ember. Előtte a mérgezett pohárból két gonosztevő ivott és mindketten meghaltak. János miután megáldotta a poharat, kiürítette és nem lett baja. De a megszentelt bornak gyógyító hatást is tulajdonítottak az emberek.

Az új borokat János napkor mindig elvitték a templomba ahol az atya megáldotta. Ezt a bort aztán hazavitték és a borosgazdák rátöltötték a többi hordóra, hogy azok se romoljanak meg. – mondta el lapunknak Pócz József, a Balatonlellei Hegyközség elnöke.

sonline.hu / hirbalaton.hu

Read previous post:
Csökken a műtétre várók száma

Újabb ötmilliárd forint áll rendelkezésre jövőre a várólisták rövidítésére, és a tervek szerint jogszabályba iktatják, hogy minden betegnek a lehető

Close